اگر روی صورتتان خال دارید به احتمال زیاد اصلا نباید نگران باشید، خال روی صورت اگر ژنتیکی هم نباشد معمولا به دلیل شرایط مختلف پوستی به وجود میآید. مثلا صورت افرادی که پوست روشنی دارند، ممکن است با قرار گرفتن در آفتاب خال ایجاد کند. همچنین وقتی یک بیماری گذرا برایتان پیش میآید یا حتی تغییرات هورمونی در بدنتان به وجود میآید، این تغییرات ملانوسیتها یا سلولهای رنگدانهساز پوست را فعال میکنند و این سلولها هم خال میسازند. بعضی از خالهای روی صورت رنگهای مختلفی مثل قرمز یا سیاه دارند. این خالها چه ویژگیهایی دارند و چه زمانی غیرطبیعی محسوب میشوند؟
خال قرمز (خال گیلاسی)
خالهای قرمز کوچکی که احتمالا روی صورت خیلی از افراد آنها را دیدهاید، در واقع تومورهای خوشخیم پوستی هستند که دلیل قرمز بودنشان، وجود سلولهای خونی است. این خالها بیشتر اوقات اصلا خطرناک نیستند و از سی سالگی به بعد خودشان را نشان میدهند. این خالها بیشتر روی صورت افرادی ظاهر میشوند که پوست روشنی دارند. اما از نظر فیزیولوژیک، دقیقا چه اتفاقی در بدن میافتد که نشانه بیرونیاش خال قرمز است؟ وقتی مویرگهای خونی خوشهای یا آنژیومها زیر پوست به شکل غیرطبیعی رشد کنند و از پوست بیرون بزنند، خال قرمز روی پوست ایجاد میشود که به دلیل همین ریشه، خال آنژیو هم خوانده میشود. چرا مویرگها دچار رشد غیرطبیعی میشوند؟ عوامل زیادی در این رشد نقش دارند که بیشترشان عادی هستند، عواملی مثل قرار گرفتن در نور شدید آفتاب، وراثت، تغییرات هورمونی، اضطراب و مشکلات عصبی و…
خال سیاه
خالهای سیاهِ غیربرجسته روی صورت بسیاری از افراد دیده میشوند و حتی شما که این مطلب را میخوانید ممکن است خال سیاه داشته باشید. خال سیاه، رایجترین خال ژنتیکی بدن انسان است و معمولا نشانه بیماری یا مشکل خاصی نیست. خالهای تیره رنگ (مشکی یا قهوهای تیره) خال ملانوسیتی نام دارند. ملانوسیتها یا سلولهای رنگدانهساز پوست، بر اثر عوامل بیرونی تکثیر پیدا میکنند و سیاه رنگ میشوند. ملانوسیتها همان سلولهایی هستند که به موها، ابروها و مژههای ما هم رنگ میدهند. در مرحله اول ایجاد خال، سلولها زیاد میشوند و رنگ یک قسمت کوچک از پوست را تیره میکنند (و به همین دلیل است که رشد بیش از حدشان یعنی بزرگتر شدن خال، نشانه سرطان است). بعضی خالهای سیاه به مرور زمان گوشتی شده و روی پوست صورت برجستگی ایجاد میکنند، این خالهای سیاه برجسته “خال اینترادرمال” نام دارد.
چه زمانی نگران خالهای قرمز و سیاه صورتمان باشیم؟
با وجود این که خالهای قرمز و سیاه همیشه نشانه خطر نیستند، اما جلوگیری از بروزشان میتواند به زیبایی صورت شما کمک کند. بهتر است همیشه (حتی در زمستان) ضد آفتاب بزنید تا سلولهای پوست صورتتان تحریک نشوند. علاوه بر این، مشکلات کبدی یکی از دلایل بروز این خالهاست. برای سالم نگه داشتن کبدتان روزی هشت لیوان آب بخورید و از الکل و غذاهای ناسالم دوری کنید.
چه زمانی باید به دکتر پوست و مو مراجعه کنیم؟
-
اگر خالها ناگهان و به تعداد زیاد روی پوست صورتتان ظاهر شدند.
-
اگر خالی دیدید که لبههای نامنظم یا بافت عجیبی داشت.
-
اگر اندازه خال روی صورتتان، بیشتر از شش میلیمتر باشد.
-
اگر خالها خارش یا سوزش دارند.
این نکته خیلی ساده را فراموش نکنید که خال روی صورت یا هر قسمت دیگری از بدن، حاصل یک تقسیم سلولی است که به قسمتی از پوست رنگ میدهد. وقتی تقسیم سلولی بیش از اندازه انجام شود (به هر دلیلی)، خال در معرض سرطانی شدن قرار میگیرد، یعنی اندازه خالتان بزرگ میشود. پس حتما خالهای روی صورتتان را چند وقت یک بار چک کنید و به محض دیدن هر کدام از این نشانهها به پزشک متخصص مراجعه کنید. علاوه بر این، اگر سبک زندگیتان طوری است که خیلی در معرض آفتاب هستید یا به صورت ژنتیکی در خانوادهتان سابقه سرطان پوست دارید، بهتر است قبل از هر چیزی برای برداشتن خال اقدام و خطر را برای همیشه از خودتان دور کنید.
منبع: درمانکده
0 دیدگاه